Köparnas marknad

Att köpa sin första bostadsrätt

Att köpa sin första bostadsrätt kan vara en av de största affärer du hittills har gjort. Det är så klart mycket spännande men det kan vara rätt läskigt innan allt är klart och man kan flytta in i sin nya lya. Se till att vara väl förberedd innan ni går in i den typen av affärer.

Det allra första som du behöver gör är att skaffa dig en kontantinsats, den brukar vara på 15 procent av vad din bostadsrätt brukar kosta. Resterande kan du få låna på din bank. Visst det kan handla om mycket pengar men dessa är de regler för köp av bostad och om du köper en bostadsrätt för 2 miljoner så innebär detta att du måste kunna betala 300 000 kronor som kontantinsats. Antingen så har du varit duktig och sparat ihop den summan eller så kanske du får låna denna insats från föräldrar eller andra släktingar.

Det är viktigt att veta vad som gäller när man köper en bostadsrätt. Du har som köpare undersökningsplikt och det är viktigt att du kollar upp den bostad som du planerar att köpa. Det kan vara fel i bostadsrätt som gör att det uppkommer problem mellan dig och säljaren. Skulle ett tvistemål uppstå så finns det fördelar att ta hjälp av jurister i det läget för att få hjälp. Fel och skador i bostaden som upptäcks i efterhand som du borde ha sett vid besiktning av bostaden kan vara svåra att få någon ersättning för.