Köparnas marknad

Handla och sälja över nätet

När internettillgång blev en självklarhet över nästan hela Sverige skapades en mängd nya möjligheter. Inte minst gällande helt nya handelsmöjligheter. På internet växte det snabbt fram både mindre och större marknadsplatser där privatpersoner och företag kunde köpa varor och tjänster av andra privatpersoner och företag.

För företag har kundunderlaget ökat explosionsartat samtidigt som utbudet breddats otroligt för konsumenten. Det som man tidigare åkt ner på stan för att köpa handlas hellre online. Det är inte oväntat då utbudet är bredare online och att man tack vare detta på någon minut kan hitta det lägsta priset på den vara som man vill köpa. Dessutom slipper man då även åka ner på stan utan får produkterna levererade direkt till dörren (eller närmast postpaketombud). Enkelheten kan mycket väl vara orsaken till att e-handeln ökat de senaste tio åren samtidigt som det varit ekonomisk stagnation för många branscher som enbart har fokus på fysiska butiker.

Men det är inte bara försäljning från företag till privatpersoner som ökat (och fortfarande ökar) online. Även för privatpersoner som vill handla av andra privatpersoner finns en rad olika handelsplatser att välja mellan. Utbudet är självklart inte lika stort som mängden företag som säljer saker och tjänster men tillräckligt för att nischade sidor har haft underlag att växa upp. Ett exempel är Blocket där främst privatpersoner köper och säljer begagnade saker. Ett annat är 50lappen.se som valt att skapa en marknadsplats för privatpersoner som är intresserade av att köpa och sälja digitala tjänster. Här erbjuds exempelvis tjänster som grafisk design, hemsidebygge och diktskrivning. Tjänster som går att utföra på distans och som sedan mailas till kunden.

Bland sidor som marknadsför sig mot privatpersoner finns även Grannar.se. Dessa sätter fokus på att tjänsten ska kunna utföras av en person som bor ”granne”. Eller i iallafall i samma stad. Detta speglar även de tjänster som annonseras. Här finns en hel del djurpassning, städning och barnpassning.