Köparnas marknad

Tips när du köper häst

Detta är en stor utgift och investering. Det är inte ett lätt beslut att ta och när du väl ha bestämt sig för att bli hästägare, ska du vara noggrann med varifrån du köper din häst. 

Seriösa säljare

Se alltid till att du talar med en seriös säljare. De som är seriösa har mycket kunskap om hästar, speciellt hästen som den säljer, och har dokumentation som styrker eventuella veterinärbesök och hälsa. Undvik att snabbhandla på platser som Blocket och liknande. Sök dig hellre till hästsajter som har en köp och sälj-sida. Se också till att säljaren kan ge en god anledning varför de ska sälja hästen. Anledningen kan peka på om annonsen är sann eller om vissa delar är överdrivna eller utlämnande.

Efterforska hästen, prata med uppfödaren och andra ägare om dessa finns. Undersök hästpasset noggrant och var uppmärksam på att alla behandlingar och mediciner som hästen fått ska stå i passet, men det är inte säkert att det är ifyllt korrekt.

Tänk på din egen situation

Var också medveten om din egen situation. Har du hittat en häst som behöver ridas in så är det inte ett bra val för någon som aldrig haft en häst förut. Det kräver kunskap och mycket arbete för att göra en häst bekväm med att bära en människa och att lära dem att följa dina order.

Har du tillräckligt med utrymme för hästen? Har du tid för den? En häst måste motioneras varje dag och då räknas det inte att ha hästen utomhus i hagen under dagen. Den måste ridas och få sträcka på benen på öppen mark, sju dagar i veckan.

Hur ser ekonomin ut?

En häst är en ständig kostnad. De äter mycket och har lika stor matbudget som en vuxen människa, runt 1500-2000 kronor i månaden. Beroende på ras, ålder och aktivitetsnivå behöver den olika typer av grovfoder som håller dem hälsosam och glada. Du kan göra en beräkning och få svar på vilken mat din häst behöver hos Grovfoderbörsen.

Sedan behöver du grundutrustning såsom sadel, borstar, ridkläder, betsel och mycket mer. Allt detta kan kosta upp mot 20 000 kronor, och då har du inte ens betalat för hästen ännu. Så var noga med dina beräkningar så du vet att du kan ge hästen ett långt och lycklig liv tillsammans med dig.